Να γεμίσει η γειτονιά ξανά παιδικές φωνές

Τα τελευταία χρόνια, μέσα σε συνθήκες συνεχούς υποβάθμισης της περιοχής και κατ’ επέκταση της ζωής μας, ως κατοίκων(ντόπιων και μεταναστών)του Αγίου Παντελεήμονα βρήκαν εύφορο έδαφος να αναδυθούν οι περιβόητες επιτροπές »αγανακτισμένων κατοίκων». Χαρακτηριστικά των επιτροπών αποτελούσαν τα φασιστικά-εθνικά ιδεώδη, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους, που είχαν ως στόχο τους καταπιεσμένους μετανάστες. Ο εκδιωγμός των μεταναστών από την επιτροπή φασιστών εκλαμβάνεται ως μεθοδευμένο σχέδιο αυτών, αφού για τους μετανάστες η πλατεία και η παιδική χαρά αποτελούσαν χώρους χαράς και κοινωνικοποίησης. Επιπροσθέτως οι ΄»αγανακτισμένοι» φασίστες με πρόφαση την απειλή περί υγειονομικής βόμβας και άλλα ρατσιστικά επιχειρήματα όπως »οι μετανάστες είναι εγκληματίες», τους απέκλεισαν δια της βίας(μαχαιρώματα, πογκρόμ, ξυλοδαρμοί) από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα καταφέρνοντας τελικά να κλείσουν-σφραγίσουν την παιδική χαρά και να τη μετατρέψουν σε »νεκρό χώρο». Σύμμαχοί τους σε αυτό το έγκλημα τα μαγαζιά φασιστών και μαφιόζων γύρω από την πλατεία και το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Απώτερος σκοπός, των φασιστών που κρύβονταν πίσω από τον τίτλο »επιτροπές κατοίκων», ήταν από τη μία η οικονομική εκμετάλλευση της γειτονιάς μας από τη μαφία και από την άλλη η εδραίωση της Χρυσής Αυγής, έχοντας ως κέντρο δράσεων πλέον την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

08cb54f02b625d73a1a79b7987e1101f

 Το κλείσιμο της παιδικής χαράς αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της δράσης των φασιστικών επιτροπών, καθώς εκτός από την στρατηγική του σημασία ως ορμητήριο ρατσιστικών επιθέσεων, οδήγησε και στην περιθωριοποίηση των ανθρώπων που σύχναζαν εκεί. Σε ένα τέτοιο μέρος, όπως η παιδική χαρά, άνθρωποι με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά έρχονται σε επαφή και σε βάθος χρόνου μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους δεσμούς αλληλεγγύης, σύμπνοιας και συνεργασίας. Έτσι, φρόντισαν να σφραγίσουν την παιδική χαρά καλλιεργώντας μια ακατάσχετη ξενοφοβία και συντελώντας στην απομόνωση ντόπιων και μεταναστών με σκοπό να κινηθούν ανενόχλητοι σε ιδεολογικό και παρα-οικονομικό πλαίσιο.

 Αγγίζοντας πια το παρόν, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε μια »μεγάλη μορφή» του »αντιφασισμού»: το δήμαρχο Αθηνών Γ. Καμίνη, όπου με την ανοχή-συνενοχή του συνέβαλε σε όλες αυτές τις πράξεις που οδήγησαν την περιοχή στην εγκατάλειψη. Όμως με τις δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν αποφάσισε κάτι »πρωτοφανές». Το άνοιγμα της παιδικής χαράς. Σκοπός του βέβαια, δεν είναι να γεμίσει και πάλι χαρούμενα παιδιά με τους γονείς τους, αλλά να λανσάρει τώρα πριν τις εκλογές το »ανθρωπιστικό» προφίλ του, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του την ημέρα των εκλογών.

 Πολλά έχουν ειπωθεί για το ζήτημα της παιδικής χαράς, αλλά για αυτό, οι μόνοι που μπορούν να έχουν λόγο είμαστε εμείς, οι ίδιο οι κάτοικοι(ντόπιοι-μετανάστες) που βιώνουμε το χρόνο και το χώρο καθημερινά. Μόνος λοιπόν, τρόπος λειτουργίας της παιδικής χαράς είναι η πρόσβαση όλων σε αυτή πέρα από κάθε συμφέρον και κοινωνικό αποκλεισμό. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό παντού. Στα σχολεία, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στις πλατείες και στις παιδικές χαρές. Με όπλο μας την αλληλεγγύη θα κόψουμε το χέρι του κράτους και του παρακράτους που επιβάλλουν τη μιζέρια στις ζωές μας. Με την επιβεβλημένη παρουσία μας , διεκδικούμε το χώρο, αυτοοργανωμένα και αντιεραρχικά, χωρίς καμιά διαμεσολάβηση κράτους- αφεντικών-μαφίας, ώστε να μετατραπεί η παιδική χαρά σε ένα ελεύθερο χώρο κοινωνικοποίησης, διασκέδασης, παιχνιδιού και γέλιου.

Η παιδική χαρά δεν είναι για φασίστες και μαφιοζο-αφεντικά

Είναι χώρος που παίζουν και γελούν παιδιά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: